Curriculum Vitae – Nederlands

De Oostenrijkse zangeres Michaela Riener heeft zich toegelegd op de historische uitvoeringspraktijk van Oude Muziek en de uitvoering van Hedendaagse Muziek.

In 2010 sloot ze de Masters opleiding Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag af, waar ze studeerde bij Jill Feldman, Gerda van Zelm, Michael Chance en Peter Kooij.

Haar interesse voor verschillende muziekstijlen en haar achtergrond als pianiste heeft ervoor gezorgd, dat ze nauw betrokken is bij zeer uiteenlopende kamermuziekformaties.

De historische uitvoeringspraktijk en het opsporen van nieuw repertoire en vernieuwende vormen van performance stelt zij voorop in het werk met haar eigen ensembles (Ratas del Viejo Mundo, Utopia Ensemble, Calamus Consort).

In een parallel met de oude muziek staat Michaela’s intensieve studie van de hedendaagse klassieke muziek en nauwe samenwerking met componisten.Sinds 2012 is ze lid van het muziektheater collectief Silbersee. Graag bewandelt ze de paden van muziektheater en audiovisuele kunst en zoekt ze de grens tussen geschreven en geïmproviseerde muziek op. 

Als soliste was ze te horen op gerenommeerde Europese festivals met muziek van Louis Andriessen, Oscar Bettison, Michael Gordon, Yannis Kyriakides, David Lang, Kate Moore, Martijn Padding, Steve Reich, Wolfgang Rihm etc.